Cavia´s.
Cavia´s zijn super sociale dieren. Ze leven het liefst in kuddes. In Zwitserland is het zelfs verboden om 1 Cavia te bezitten.
Blauwe vinvis.
De blauwe vinvis is het grootste dier op aarde. Met een lengte van meer dan 30 meter en een gewicht van ca. 200 ton zijn blauwe vinvissen groter dan alle dinosaurussen die ooit hebben geleefd. Zijn hart is zo groot als een golfkarretje en aderen waar kinderen doorheen kunnen kruipen.
Brandnetels.
Brandnetels hebben haartjes met een heel klein venijnig puntje. Als je dat aanraakt, breekt het puntje af en wordt er een stofje in je huid gespoten. Au! En daarna begint de jeuk. Geen paniek. In de buurt van een brandnetel groeit vaak weegbree. Als je daarvan een blaadje plukt, kneust en over de plek wrijft, ben je er zo van af.
Weegbree
Dikste boom van Nederland.
De boom die zeldzaam is vanwege zijn omvang (omtrek) is de mammoetboom bij Huize Veldzicht in Brummen. Met een stamomtrek van 8 meter en 54 centimeter mag deze woudreus zich de dikste boom van Nederland noemen. De mammoet is met zijn 150 levensjaren een jonkie. Heel lang was de kabouterboom, een kastanjeboom, in Beek Gelderland de dikste boom. Deze boom is met zijn 450 jaar wel nog de oudste boom van Nederland.
De Kabouterboom
Kleinste dier ter wereld.
De Scydosella Musawasensis kever heeft een lengte van 0,325 millimeter en is bijna niet te zien. Ze leven in een natuurgebied in Colombia.
Hoeveel km loopt een hamster per dag?
Lopen en bewegen zit in de natuur van een hamster. Ze lopen wel 4 tot 9 kilometer per dag. Dat is zo´n 2 tot 5 uur per dag met een snelheid van 1,5 tot 1,8 km per uur.
Hoe lang kan een beer zijn plas ophouden?
Een beer kan zijn plas 6 maanden ophouden. Dit doet de beer door zijn plas in eiwitten te veranderen. Ook leuk om te weten: een beer kan meer dan 100 dagen slapen zonder te eten en te drinken.
Overlevingsstrategie levendbarende hagedis.
Net zoals de hazelworm laat de levendbarende hagedis als overlevingsstrategie haar staart los als ze wordt vastgepakt. De staart blijft dan doorkronkelen, wat de predator af moet leiden. Hierdoor kan de levendbarende hagedis zelf ontsnappen. De start groeit wel weer aan, maar wel een stukje korter dan de oorspronkelijke.
Kwallen.
Kwallen hebben geen bloed. hart en hersenen en bestaan voor 95% uit water.
Hoe lang duurt een jaar op mars?
Doordat Mars verder van de zon af staat dan de aarde, duurt het langer voordat de rode planeet een volledige baan rond de zon heeft gemaakt. Een jaar op Mars duurt ongeveer 687 aardse dagen.
Zeepaardje.
Niet het zeepaardvrouwtje, maar het mannetje bevalt van hun eitjes. Mannetjes hebben namelijk een speciale broedbuidel. Het vrouwtje legt haar eitjes in deze buidel en het mannetje bevrucht de eitjes. In de broedbuidel van het mannetje zitten de jongen veilig en kunnen ze groeien.
De staart van een kat.
Een recht opgerichte staart van een kat is een vriendelijk hallo, terwijl een iets gebogen staartpunt een teken is van onzekerheid.
Waarom steekt een struisvogel zijn kop in het zand?
Een struisvogel stopt zijn kop in het zand om wat te eten. Veel mensen denken dat hij dit doet bij gevaar maar dat is niet zo. Als er gevaar dreigt gaat deze vogel zo plat mogelijk liggen, ook de lange nek, zodat het net lijkt alsof hij zijn kop in het zand heeft. Hij probeert zo op te gaan in de omgeving en zich te beschermen.
De Pandabeer.
De Panda heeft pv. 5 vingers, 6 vingers heeft. De 6e vinger helpt hem/haar bij het vastnemen van de bamboe, zijn lievelingsgerecht. Een Panda is 14 uur per dag bezig met het lkauwen van bamboe want bamboe is heel taai en verteert nauwelijks.
Olifanten.
Olifanten moeten zo´n 160 kilo voedsel per dag eten. Olifanten zijn herbivoren, oftewel planteneters. Ze eten gras, bladeren, struiken en fruit. Naast het eten van voedsel moet een Olifant ook heel veel drinken. Ze drinken elke dag tussen de 70 en 160 liter water.
Plastic flesjes in de natuur.
Elk jaar belanden er zo´n 75 miljoen plastic flesjes in de Nederlandse natuur.
Mieren.
Mieren hebben geen oren en longen. Mieren gebruiken vibraties om te horen. Mieren ademen zuurstof in via syphonen, een serie openingen aan de zijkant van hun lichaam.
Bruine Beer.
Zo´n duizend jaar geleden leefden er ook bruine beren in ons land.Door jacht en ontbossing zijn ze uit ons land verdwenen.
Een olifantensmurf.
Een Olifantensmurf is supersterk en behendig. Dat mag ook wel. Want alleen al in deze slurf zitten 40.000 spiertjes.
Deze dieren houden van regen.
Kikkers, salamanders en padden zijn amfibieën en dus regenliefhebbers bij uitstek. Ze leven zowel in het water als op het land, mede dankzij hun dunne huid die water en zuurstof doorlaat. Maar hun tere vel droogt ook snel uit. Vandaar dat ze het liefst in de regen tevoorschijn komen
Regenwormen komen massaal boven de grond als het regent. Daarom noemen we ze ook regenwormen.
Deze onderkruipsels kunnen een regenbui waarnemen door de trillingen in de bodem die veroorzaakt worden door de vallende regendruppels.
Luiaards blijven gewoon in de boom hangen als het regent. Hun haar groeit richting hun rug en ze hebben een scheiding op de buik. Hierdoor loopt de regen eenvoudig naar beneden. In het regenseizoen groeien er allerlei algen in de vacht van de luiaard.
Deze dieren houden niet van regen.
Oerang-Oetans. In het regenwoud, de naam zegt het al, regent het heel veel. De orang-oetan vindt dit woud heerlijk, alleen de regen trekt ‘ie wat minder. Bij een fikse regenbui maakt hij dan ook een paraplu van bladeren. Zo blijft zijn dikke vacht lekker droog.
Vissen. Je zou denken dat vissen wel van regen houden. Ze zwemmen ten slotte in het water. Maar een hevige regenbui vinden ze echt niet chill.
Misschien ben je weleens naar lucht happende vissen tegengekomen in het water na een hevige regenbui.
Als het een langere periode veel regent, raakt de grond van de rivier vol met regenwater. In de grond zitten kalk en ijzer. Deze twee stoffen zorgen ervoor dat het zuurstof uit het water gaat. En vissen hebben zuurstof nodig om te overleven.
Vleermuizen. Vliegen door een beetje miezer is geen probleem voor vleermuizen. Maar zodra het echt begint te regenen, zul je geen vleermuis meer zien.Ze hebben een hekel aan nat zijn. Onderzoekers denken dat vleermuizen die nat zijn het sneller koud krijgen. En het kost ze energie om op te warmen. Ook kan het zijn dat ze minder snel kunnen vliegen.