TikTok-filmpjes.
De suikereekhoorn ziet er zo leuk uit als hij door populaire TikTok-filmpjes glijdt. Vanaf een hek springt een lichtgrijs, pluizig wezentje met grote donkere ogen dat zich midden in de lucht uitvouwt tot een vierkant met een kop en een staart.Tussen voorpoten en achterpoten zit een dun stuk huid, waarmee het diertje een soort vlieger wordt en ook een stuk kan zweven. Vanwege deze luchtacrobatiek is het diertje geliefd op TikTok en wordt daardoor onterecht gezien als leuk huisdier.
Sugar glider.
Ook in Nederland wordt de sugar glider als huisdier gehouden. Het afgelopen jaar zelfs meer dan voorgaande jaren, blijkt uit cijfers van Stichting AAP, dat dieren in nood opvangt. In 2024 kreeg AAP 87 meldingen binnen over het uit Australie en Nieuw Guinea afkomstige buideldier – dat ondanks wat zijn naam doet vermoeden niet verwant is aan de (vliegende) eekhoorn. De voorgaande jaren ging het nog om 5 tot 10 opvangverzoeken.
Niet op Huis- en Hobbydierenlijst.
De suikereekhoorn staat niet op de Huis- en Hobbydierenlijst en mag dus sinds 1 juli dit jaarniet meer als huisdier gehouden worden. Daar is hij als nachtdier ook totaal niet geschikt voor. Dat ze nog omloop zijn, komt doordat de dieren die voor 1 juli geboren zijn nog wel gehouden en verkocht mogen worden. Mensen die een suikereekhoorn aanschaffen willen het beestje zien doen wat ze hem op TikTok zien doen: zweven. Maar dat wil hij helemaal niet, of in elk geval niet overdag. Eigenlijk slaapt de suikereekhoorn de hele dag, maar dat strookt natuurlijk niet met ons ritme. Dus maken baasjes hem ter eigen vermaak overdag wakker, terwijl deze dieren echt niet goed tegen daglicht kunnen.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/dierenwelzijn/dierenwelzijn-huisdieren
Marktplaats.
Daarbij heeft de kleine omnivoor – ze worden niet langer dan 21 centimeter en niet zwaarder dan 130 gram – een vrij specifiek dieet. In het wild eten ze insecten, drinken ze graag sap van de eucalyptusboom en jagen ze op reptielen en zelfs kleine vogeltjes. Nu zijn er wel een soort sugar glider-brokken verkrijgbaar, maar dat haal je niet even bij de supermarkt. Ondank zijn exotische afkomst kan het dier makkelijk aangeschaft worden. Op marktplaats worden regelmatig exemplaren aangeboden. De prijzen gaan wel omlaag nu ze niet meer op de positieflijst (huis- en hobbydierenlijst) staan. In het verleden lagen de prijzen tussen 400 en 500 euro, maar dat ze niet meer op de lijst staan heeft blijkbaar wel een preventieve werking. Mensen lijken te snappen: er is iets mee, ik begin er niet aan.