![](https://tgoudenhertje.nl/wp-content/uploads/2024/02/CTA-blok-pups-1024x576.jpg)
Illegale puppyhandel ontmaskerd.
Puppy´s zijn razend populair. De vraag stijgt nog elk jaar, wat van de puppyhandel een booming business maakt. Vooral online explodeert de verkoop en dat is zorgelijk, want achter deze snelgroeiende puppyhandel schuilt een wereld vol dierenleed.
Marktplaats en Puppyplaats.
Puppydealers gebruiken bekende advertentiesites als Marktplaats en Puppyplaats doelbewust om nietsvermoedende kopers te misleiden. Met anonieme accounts, verschillende telefoonnummers en nepfoto´s proberen ze zich te verschuilen.Het merendeel van de advertenties komt van broodfokkers uit Nederland, Belgie en Oost-Europa waar de honden worden aangeboden als rashonden. De advertenties zijn enorm misleidend, zoals stambomen of paspoorten, zijn vaak vervalst. Mensen denken een gezonde pup te kopen maar niets is minder waar. De honden zijn vaak te jong uit hun nest gehaald en erg ziek, waardoor kersverse baasjes hun internetpup al snel moeten laten inslapen.
Gigantische omzet.
Handelaren verdienen goud geld. Met een jaarlijkse omzet van 1,5 miljard euro verdienen puppyhandelaren grof geld aan de Europese puppyhandel. Er worden via de drie belangrijkste Europese advertentiesites ongeveer 2,4 miljoen honden verhandeld. De prijs per hond ligt al gauw tussen de 750 en 3.500 euro. Om aan die enorme vraag te kunnen voldoen worden jonge honden illegaal gefokt en verkocht. Elk met een verschrikkelijk start in hun leven, want broodfokkers willen nl. zoveel mogelijk puppy´s fokken om flink mee te verdienen. De kosten houden ze laag en de leefomstandigheden van de dieren zijn onhygienisch en slecht. Kleine vieze hokken en kooien. Moederhonden krijgen het ene na het andere nest en komen nooit buiten. Als hun lichaam het ´werk´ gedaan heeft en volledig uitgeput is, worden ze afgedankt: gedumpt of gedood. Medische zorg, gezond eten en vaccinaties ontbreken. Ook worden veel te jonge, zwakke en soms doodzieke puppy´s in Oost-Europa op transport gezet door heel Europa. Niet iedere pup overleeft dit transport.
Maatregelen om deze illegale handel te stoppen.
Diverse instanties en stichtingen zetten zich in om deze vreselijke puppyhandel in te dammen. Ze proberen het Nederlandse en Europese beleid te veranderen om (online) handel beter te reguleren en slechte handelaren en fokkers op te sporen. In Nederland worden nu gesprekken gevoerd met het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om samen aan een durrzame oplossing te werken. Er wordt ook undercoveronderzoek gedaan, tips voor verantwoord aanschaffen van pups, het belang van adopteren en er moet een systeem komen dat fokkers alleen nog maar honden mogen aanbieden die gechipt zijn. Zo zijn verkopers traceerbaar en kunnen consumenten alleen nog maar legale puppy´s kopen.