Hoe een hulphond je zelfredzaamheid kan vergroten.
Het is algemeen bekend dat het hebben van een huisdier stressverlagend werkt. Bij autisme kan een hulphond helpen bij het vergroten van iemands leefwereld. Weer naar buiten gaan, een boodschap doen, zelfstandig reizen: het zijn doelen die met een hulphond bereikt kunnen worden. Angst en overprikkeling nemen af.
Instanties.
Er zijn veel instanties die hulphonden aanbieden. KNGF, Hulphond Nederland, Bultersmekke en Hulphonden voor Autisme voldoen aan een internationaal kwaliteitssysteem. Hulphonden mogen overal mee naar binnen als ze hun hesje om hebben. Ze doen na twee jaar eindexamen en een teamtest samen met hun baasje. Elk jaar is er een herhalingstest, ook om te kijken of de hond het nog leuk vindt.
Therapie.
Hulphond Nederland levert alleen hulphonden voor mensen met een fysieke beperking of epilepsie. Via het Domingo House bieden ze therapie met honden aan jongeren met autisme.
Je hoeft dus niet meteen een hond in huis te halen om baat te hebben bij een trouwe viervoeter. Je kunt ook kiezen voor dierondersteunde therapie. Domingo House, onderdeel van Hulphond Nederland, biedt therapie aan jongeren met autisme, ADHD, depressie of gedragsproblemen, in samenwerking met jeugdzorg en GGZ-instellingen. Ook volwassenen met traumaklachten en PTSS kunnen er terecht.
Een hulphond is voor één persoon bedoeld, terwijl een therapiehond bij een therapeut woont en meegaat naar diens werk. Daar heeft de hond aandacht voor meer personen. Hij spiegelt de cliënt, zorgt voor rust en laat zich aaien. Soms praat iemand eerst alleen maar tegen de hond, omdat honden nooit oordelen.
Volwassenen.
Bij Hulphonden voor Autisme en Bultersmekke en kom je ook als jongere of volwassene in aanmerking voor begeleiding bij het zelf opleiden van de hulphond.
In een intakegesprek thuis wordt gekeken of een hulphond helpend kan zijn in jouw situatie. En welk type hond er nodig is, of je eigen hond eventueel geschikt is of niet. Of je verwachtingen realistisch zijn en of de thuissituatie geschikt is voor een hond. Bij een positieve indicatie wordt een match gezocht. En kan de training beginnen. Die duurt twee jaar.
Meer info vind je op geleidehond.nl, bultersmekke.nl en hulphondenvoorautisme.nl
PAWS: train je eigen huishond.
De vraag naar hulphonden is veel groter dan het aanbod. Daarom biedt KNGF de PAWS-workshop. Een goed getrainde huishond kan namelijk ook al heel veel betekenen voor een kind met autisme.
PAWS staat voor Parents Autism Workshop & Support. Het is een training voor ouders van kinderen met autisme, die willen leren hoe een speciaal getrainde huishond hun kind kan helpen. Je kunt ook meedoen als je nog geen hond hebt, maar wel van plan bent om er één te nemen. Je krijgt dan informatie over welke rassen geschikt zijn voor jouw situatie.
De workshop beslaat 3 dagen, verdeeld over 3 maanden. De kosten van een workshop zijn minder dan 100 euro per persoon.
Kijk voor meer info op geleidehond.nl/paws