Van oudsher een fenomeen.
De naam Egyptische Mau klinkt grappig, maar is uiterst treffend. ´Mau´ is namelijk gewoon het Egyptische woord voor ´kat´. Hoe eenvoudig zijn naam ook is, er schuilen veel mythen en bijzonderheden achter dit prachtige ras.
Hoge status.
In het oude Egypte hadden katten een hoge status. Een belangrijk onderdeel van de Egyptische mythologie was de godin Bastet, die meestal werd afgebeeld als een vrouw met een kattenhoofd. Ze werd vereerd als godin van de vruchtbaarheid en liefde, maar stond ook symbool voor vreugde, dans en muziek. Bovendien werd ze gezien als beschermende godheid tegen het kwaad en de duisternis en vertegenwoordigde ze dus veel positieve eigenschappen. Toch had deze kattenverering soms wrede gevolgen: vaak werden katten als offer voor de godin Bastet gedood, gebalsemd en gemummificeerd. In de beroemde Vallei der Koningen zijn talloze kattenmummies gevonden. Echter het doden van een kat werd, los van de ceremonie, beschouwd als een zeer ernstig misdrijf. Wanneer een kat stierf, schoren de eigenaren uit rouw hun wenkbrauwen af. Farao´s werden vaak samen met hun kat begraven.
Het fokken begint.
Van deze ´faraokatten´ zou ook de Egyptische Mau afstammen. Hoewel hun oorsprong niet volledig duidelijk is, wordt vermoed dat ze al in het oude Egypte bestonden, aangezien er op antieke muurschilderingen (ca. 1400 v.Chr.) gevlekte katten zijn ontdekt. Als dit waar is dan zou de Egyptische Mau wel eens de oudste raskat ter wereld kunnen zijn. Het gerichte fokken met de Mau begon echter pas halverwege de 20e eeuw. Rond 1960 ontdekte een in ballingschap levende Russische prinses deze katten in Italie. Gefascineerd door hun verbluffende schoonheid, bracht ze enkele exemplaren naar de VS en begon daar met de fok. In Europa begon de fok pas eind jaren tachtig. Tot op de dag van vandaag is deze kat hier zeer zeldzaam.
Mooi van binnen en buiten.
De vachttekening van de Egyptische Mau is fascinerend. Hoewel ze zelden in bruin of zwart voorkomen, schitteren hun zwarte stippen meestal op een zilveren en glanzende, korte vacht. De Mau is het enige huiskattenras ter wereld waarbij het stippenpatroon op natuurlijke wijze voorkomt en niet door gerichte fok is ontstaan. De Mau heeft een zeer sterke band met zijn eigenaar. Terwijl hij tegenover vreemden terughoudend is, toont deze intelligente kat zich speels, aanhankelijk en knuffelig bij zijn vertrouwde mensen. Veel meer dan andere kattenrassen heeft hij de liefde en aandacht van zijn eigenaar nodig om gelukkig te zijn.
Snelste huiskat.
De Mau is de snelste huiskat ter wereld. Hij kan topsnelheden bereiken van wel 50 km per uur. Vanwege de sterke bewegingsdrang heeft hij veel ruimte nodig, bij voorkeur in een omheinde tuin. Een ongecontroleerde uitloop kan door zijn jachtinstinct tot ongelukken leiden. Bij volledig binnenshuisleven moet de woning zo groot mogelijk zijn en voorzien zijn van veel klimmogelijkheden en voldoende afleiding, zoals intelligentiespeelgoed.