![](https://tgoudenhertje.nl/wp-content/uploads/2024/11/golden-retriever-g2e98f18a6_640.jpg)
Hiiiiiiier of Naast.
Op dit langgerekte (niet als bevel schreeuwende, maar uitnodigend roepen) signaal moet de hond, ongeacht waar hij is en wat hij doet naar je toe rennen (niet slenteren en geen omwegen maken). Waarom? Omdat er niets geruststellender is dan een hond die je betrouwbaar kunt terugroepen en alles laat vallen wanneer hij dit signaal hoort. Hoe leer je dat een hond? Zoek een speeltje of een beloning die hij/zij anders nooit krijgt. Het lokmiddel moet iets bijzonders zijn. Oefen eerst in huis of in de tuin. Laat hem het super leuke ding zien, fluister zachtjes de roep en geef hem/haar dan meteen de beloning. Maak nooit de fout om streng en hard ´hier´ te bevelen. Binnen de kortste keren zal het ´kom meteen naar mij´ – signaal bij je hond een onweerstaanbare neiging opwekken om te komen. Natuurlijk moet hij/zij altijd beloond worden
Bij mij.
Als je ´bij mij´ zegt hoeft je hond zijn snuit niet precies tegen je linkerbeen te hebben en hij/zij hoeft niet netjes naast je te lopen maar wel binnen een straal van ongeveer 1 meter. Waarom? Omdat de hond dan binnen jouw invloedsfeer blijft en je kunt inspelen als de situatie daarom vraagt. Ook hier oefen dit thuis in de tuin of buiten. Begin met te wandelen zonder riem. Verwijdert de hond zich meer dan 1 meter van je, lok je hem rustig en uitnodigend naar je toe. In het begin geef je de hond een beloning zodra hij/zij bij je is, later is een aai of ´goed zo´ genoeg. Na een aantal stappen bij je mag de hond na het commando ´vrij´ weer vrij rondlopen.
Zit of plaats.
Sommige honden gaan makkelijker zitten terwijl anderen liever op hun buik ploffen. Kies het commando dat je hond het liefst opvolgt en blijf dit consequent gebruiken. In het begin belonen daarna is een ´goed zo´, ´braaf´ of ´prima´ genoeg. Waarom? Het commando zit of plaats helpt nerveuze honden totm rust te komen en is handig in allerlei situaties. Hoe doe je dit? Het beste is om naar je hond toe te lopen en je hand op te heffen, zodat hij/zij hiernaar kijkt. Daarbij gaat de hond vaak automatisch zitten, wat je vervolgens kunt bevestigen met het commando ´Zit´
Los.
Op dit commando moet de hond dat wat hij in zijn bek heeft loslaten voor jou. Waarom? Dit kan levensreddend zijn als de hond iets wil opeten dat slecht voor hem/haar is. Daarnaast vormt het de basis voor aporteren. De beste oefening is ruilen. Honden willen hun ´prooi´ niet zomaar opgeven. Bied de hond daarom iets aan wat hij niet kan weerstaan, zoals een lekker hapje of speeltje. Terwijl de hond zijn ´prooi´ los laat zeg je kalm maar duidelijk ´Los´ en geef je hem/haar het ruilobject. Later kun je het belonen vervangen door enkel een compliment.
Nee.
Er zijn wel eens pups die denken dat hun naam ´Nee´ was. Gebruik dit commando dus niet te vaak. Waarom? Er zijn veel dingen die je hond niet mag hebben. Het is daarom handig om een signaal te hebben dat hem/haar duidelijk maakt dat iets verboden is. Hoe leer je je hond dit? Neem een lekkernij in je open hand. Als je hond het probeert te pakken zeg je vriendelijk maar resoluut ´nee´ en sluit je je hand. Na een tijdje open je je hand opnieuw en herhaal je de oefening. Pas wanneer je hond niet meer probeert de lekkernij te pakken en je aankijkt, mag hij het op het commando ´pak´ hebben. In de volgende stap leg je de lekkernij op de grond. Als je hond het wilt pakken dek je het snel af met je hand en zeg je ´nee´. Ook hier mag hij/zij het pas pakken wanneer hij/zij je aankijkt en jij het met ´pak´ vrijgeeft.
Blijf of wacht.
Het maakt het dagelijks leven een stuk gemakkelijker als je hond op een woord kan gaan zitten of liggen en blijft wachten totdat jij je weer op hem/haar richt. Waarom? Omdat hij/zij op deze manier het alleen blijven het makkelijkst leert en je hem/haar betrouwbaar kunt laten wachten bijvoorbeeld in de auto of in je huis als je je hond even niet om je heen kunt hebben. Laat je hond zitten of liggen, houd hem/haar in de gaten, en strek je arm uit terwijl je de binnenkant van je hand laat zien. Dat is een goed stopsignaal. Tegelijk zeg je kort en bondig ´blijf´ of ´wacht´ en zet je een stap achteruit. In het begin 1 stap waarna je de hond naar je toe roept of zelf naar hem/haar toe gaat. Pas dan beloon je je hond. Verleng nu geleidelijk de tijd en de afstand. Als het wachten goed gaat, draai je je ook af en toe van de hond weg. Het duurt vaak even voordat je hon dit commando volledig begrijpt. Het belangrijkste is dat je hond blind kan vertrouwen op het feit dat je altijd terug komt of hem roept. Zolang je hond niet volledig zeker is in de wachtpositie, vier je jullie ´hereniging´ uitbundig. Later hoeft dat niet meer, dan moet het voor de hond vanzelfsprekend zijn om te wachten.