www.tgoudenhertje.nl

Ook dieren hebben recht op een waardevol leven

Een beverdam weghalen?

Beverdam weghalen? Dan heb je een kraan nodig.

Het is geen grap: elke week moet er wel ergens een kraan aan te pas komen om een beverdam weg te halen.Beverdammen zitten soms verrekte stevig in elkaar. Ze vlechten takken in elkaar, soms ook maisstengels en stengels van de Japanse duizendknoop.

Het is een heel dicht vlechtwerk en dan smeert de Bever het ook nog eens dicht met modder. Denk niet dat het een kwestie van opruimen is en klaar. De bever laat zich niet gemakkelijk wegzetten.

Waarom bouwen bevers dammen?

Bevers bouwen dammen om twee redenen. Allereerst omdat ze zo veilig zijn voor roofdieren. De ingang van de beverdam bevindt zich onder water, zodat er geen roofdieren in de kamers kunnen komen. Daarnaast gebruiken bevers dammen om in het najaar een voedselvoorraad aan te leggen voor de winter. De twijgen en takken blijven langer vers als ze in het water gehouden worden. Met het bouwen van dammen zorgt de bever voor een hogere biodiversiteit in het gebied. Is het waterpeil te laag dan bouwt de bever ook een dam die het waterpeil weer laat stijgen.

Grootste knaagdier.

De bever is het grootste knaagdier van Europa en kan tot één meter lang worden (kop-romplengte). Bevers zien er op het land wat plomp uit, maar in het water zijn ze uiterst behendig. Ze hebben een dikke, bruine vacht, die waterafstotend is. Zo kunnen ze hun lichaam ook op temperatuur houden in koud water. De kleine ogen, oren en neusgaten zitten dicht bij elkaar, zodat ze tijdens het zwemmen maar een klein gedeelte van het hoofd boven water hoeven te houden. De dikke, platte, geschubde staart dient als een soort roer, waarmee ze zich makkelijk door het water kunnen bewegen. De zwemvliezen tussen de tenen dragen hier ook aan bij. Bevers worden in de natuur zo’n acht tot twaalf jaar oud.

Nadelen van beverdammen.

De gangen maken de oevers instabiel. Wegen en fietspaden verzakken, spoortaluds raken beschadigd. En voor boeren kan de bever een regelrechte plaag zijn. Bieten, mais; hij zet zijn tanden overal in. Dus boeren zijn de bever liever kwijt dan rijk, maar een bever raak je niet gauw kwijt, want de bever is een beschermd dier. Alleen bij acuut gevaar kun je van de bever afkomen. Dreigen er verzakkingen te ontstaan, dan meldt de boer dat bij het Waterschap. Volgens het vaste protocol prikt hij bamboestokken voor het hol. Worden die doorgeknaagd door de bever dan mag je niet ruimen. Blijven de stokken heel, dan is het hol blijkbaar verlaten en geeft de provincie altijd toestemming om het op te ruimen.

Aantal bevers.

Eind vorige eeuw was de Bever vrijwel uitgestorven. Een kleine veertig jaar nadat de eerste paren werden uitgezet, wordt het aantal dieren voor heel Nederland op zesduizend geschat en waarschijnlijk zijn het er nog meer.

Please follow and like us:
Pin Share

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2025 www.tgoudenhertje.nl

Thema door Anders Norén

Follow by Email
YouTube
YouTube
Instagram