www.tgoudenhertje.nl

Ook dieren hebben recht op een waardevol leven

Dennenprocessierups

1 miljoen brandende haartjes.

Naast de eikenprocessierups staat nu ook de dennenprocessierups voor de deur. Het dier is recent al aangetroffen in Luik. De kans dat we ons gaan branden aan dit Zuid-Europese dier is dan ook heel groot.

Onze gezondheid.

Uitslag, rode ogen, jeuk, zwellingen en soms zelfs ademhalingsproblemen en koorts, kunnen de problemen worden dankzij deze rups. En ze hebben ook nog eens tot 1 miljoen van die pijlvormige haartjes op hun lichaam.

Luik.

Wetenschappers hebben de dennenprocessierups in Luik aangetroffen – nog geen 25 km van Limburg. En deze wetenschappers zeggen dat deze rups zich ook hier gaat vestigen. Dat zeggen zij op basis van eerdere waarnemingen. In 2018 werd al gewaarschuwd voor dit insect. Men ziet al jaren zijn opmars naar het Noorden.

Larve van processievlinder.

De rups is een larve van de processievlinder en komt voor in Zuid-Europa. Maar een paar jaar geleden werd hij gespot in Noord-Frankrijk en recent in drie Belgische provincies.

Oorzaak komst van deze rups.

De oorzaak dat de rups onze kant op komt is de klimaatverandering. Dit dier houdt van warmte en bij ons wordt het steeds warmer. We hoeven geen invasie van ze te verwachten zoals bij de buxusmot of Aziatische hoornaar. Deze dieren worden door mensen naar Nederland gehaald. De dennenprocessierups komt op eigen houtje.

Vallen.

Biologen hebben vallen neergezet in o.a. Wittem en Venray. Maar ze hopen ook dat mensen alerter worden en gespotte dieren melden op waarneming.nl Dat maakt bestrijding een stuk makkelijker. In tegenstelling tot de eikenprocessierups, maken deze dieren in hun eerste larvestadium al een nest. Ze kunnen daardoor al ontdekt worden voordat ze brandharen krijgen en dat gebeurt pas in de vierde en vijfde larvefase. Die fasen hebben ze normaliter in maart en april.

In de grond.

De dennenprocessierups verpopt zich niet in de boom tot vlinder, maar in de grond. Daardoor is de kans dat de mens met ze in contact komt, groter dan bij de eikenprocessierups.Ook hebben ze meer brandharen, waardoor ze zelfs dodelijk kunnen zijn voor andere dieren als ze met insecten in aanraking komen.

Meidoorn.

De den is de gastheer van de dennenprocessierups, maar ze leven ook in de tweestijlige meidoorn.

Het leven van de dennenprocessierups uitgelegd.

De rups begint zijn leven in een eitje. Als ze uitkomen maken de jonge rupsjes een nest. Daarna vreten ze, groeien ze en vervellen ze. Dit gebeurt in een aantal fasen. In de laatste fasen krijgen ze hun haren. Als ze groot genoeg zijn gaan za aan de wandel. Ze gaan op zoek naar een plek waar ze kunnen verpoppen zoals gezegd in de grond. In die pop vindt een metamorfose plaats. Uit de cocon verschijnt een ander dier: de dennenprocessievlinder. Die paart en legt eitjes en de cyclus begint opnieuw.

Please follow and like us:
Pin Share

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2025 www.tgoudenhertje.nl

Thema door Anders Norén

Follow by Email
YouTube
YouTube
Instagram