![](https://tgoudenhertje.nl/wp-content/uploads/2024/08/hond-afkoelen.jpg)
Hond afkoelen.
Warm weer kan gevaarlijk zijn voor onze vierpotige vrienden. Honden zijn namelijk erg gevoelig voor warmte en oververhitting, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om de symptomen van oververhitting bij honden tijdig te herkennen, zoals o.a. warme oren en voetzooltjes, braken, rode slijmvliezen, weinig respons en zelfs flauwvallen. Gelukkig zijn er manieren om je hond af te koelen en maatregelen die je kunt nemen om je hond koel te houden en zo de risico’s van warm weer te verminderen.
Waarom moet ik mijn hond koel houden?
Honden hebben een beperkt vermogen om hun lichaamstemperatuur te reguleren. Ze hebben minder zweetklieren dan mensen en kunnen niet op dezelfde efficiënte manier zweten om af te koelen. In plaats daarvan gebruiken ze hijgen als mechanisme om warmte af te voeren. Dit is helaas veel minder effectief. Bovendien hebben veel hondenrassen een dikke vacht, wat hun gevoeligheid voor hitte verhoogt. De vacht kan de warmte vasthouden en de natuurlijke warmteafgifte van het lichaam belemmeren. Dit maakt het moeilijker voor honden om af te koelen in warme omgevingen. Ook hondenrassen met een korte snuit hebben vaak extra veel moeite met warmte.
Zomertips om jouw hond koel te houden.
- Hydratatie
Zorg ervoor dat je hond altijd toegang heeft tot voldoende schoon drinkwater. De kans is groot dat je hond op warme dagen meer dorst heeft dan normaal, dus vul de waterbak regelmatig bij. Als je gaat wandelen, neem dan een draagbare waterfles mee en geef je hond tijdens de wandeling regelmatig wat water. Een leuke en verfrissende traktatie voor uw hond tijdens warm weer, is een heerlijk verkoelend ijsje.
- Schaduwrijke plekken
In veel gevallen is het binnenshuis koeler dan buiten. Mocht je toch samen met je viervoeter in de tuin willen zitten, creëer dan schaduwrijke plekken in de tuin waar de hond kan rusten en zich kan terugtrekken uit de zon. Plaats bijvoorbeeld een parasol, een luifel of een schaduwdoek om bescherming te bieden tegen direct zonlicht. Indien mogelijk, kun je ervoor zorgen dat er voldoende ventilatie is, zodat de schaduwrijke plek koeler blijft.
- Hete oppervlakken vermijden
Voorkom dat je hond op hete oppervlakken zoals beton, asfalt of zand loopt of ligt, omdat deze buitengewoon heet kunnen worden en zelfs brandwonden aan de poten kunnen veroorzaken. Kies daarom bij voorkeur zo veel mogelijk voor gras als mogelijke ondergrond of overweeg het gebruik van beschermende hondenschoenen om de pootjes van je hond te beschermen.
- Beperk fysieke activiteit
Beperk het intensieve spelen en de lichaamsbeweging tijdens de heetste uren van de dag (meestal tussen 10.00 en 18.00 uur). Op dit moment zijn de temperaturen vaak het hoogst. Plan wandelingen en/of fietstochtjes vroeg in de ochtend of laat in de avond, wanneer de temperaturen koeler zijn. Let tijdens de wandeling op tekenen van vermoeidheid of oververhitting bij de hond en zorg voor voldoende rustpauzes. Het is helemaal niet erg als je hond tijdens warme dagen minder lange wandelingen maakt.
- Zwemgelegenheid
Als je hond van water houdt, dan kun je jouw viervoeter de gelegenheid bieden om te zwemmen in een veilige omgeving, zoals bijvoorbeeld een hondenzwemplas. Zorg er altijd voor dat je toezicht houdt op de hond tijdens het zwemmen, vooral in open water. Gaat je de zee opzoeken of een andere plaats waar een mogelijk stroming in het water aanwezig is? Zorg dan altijd voor een zwemvest en zorg bij voorkeur dat je hond aangelijnd blijft. Houdt je hond van apporteren in het water? Dan is het goed om te beseffen dat de hond het door deze inspanning ook warm kan krijgen. Je kunt natuurlijk ook denken aan een hondenzwembadje om af te koelen.
- Verkoeling
Er zijn verschillende koelproducten op de markt die kunnen helpen je hond koel te houden. Naast een ventilator of airco zijn er koelmatten die speciaal ontworpen zijn om de temperatuur van je hond comfortabel te houden. Je kunt je hond ook besproeien met water om af te koelen of bijvoorbeeld producten gebruiken, zoals de CoolPets Splash Pool Sproeier of de CoolPets Splash Water Fountain. Ook hondenspeeltjes zoals de Cooling Dog Toy en TPR Bal kunnen handige hulpmiddelen zijn.
- Hond in de auto
Laat je hond nooit achter in een geparkeerde auto, zelfs niet voor een zeer korte tijd! Ook de ramen gedeeltelijk open laten staan en in de schaduw parkeren zal de temperatuur niet laag genoeg kunnen houden. De temperatuur in een auto stijgt enorm snel, waardoor je hond binnen de kortste keren onwel kan worden. Zelfs bij gematigde buitentemperaturen van 20 graden kan de auto in een kwestie van minuten onaangenaam warm worden. Dit kan voor levensbedreigende situaties zorgen. Als je jouw hond moet vervoeren, haal hem dan altijd uit de auto. Zorg er bovendien voor dat de auto goed geventileerd is tijdens het rijden en dat je hond toegang heeft tot water tijdens een (tussen)stop.
Oververhit. Bel direct jouw dierenarts!
Het is altijd van groot belang de gezondheid en het welzijn van je hond in de gaten te houden, vooral tijdens warm weer. De informatie op deze pagina is een algemeen advies. Ieder huisdier is anders. Qua karakter en gezondheid zijn er grote verschillen per hond, waardoor elke hond anders reageert op oververhitting. Als je tekenen van oververhitting opmerkt, raadpleeg dan direct de dierenarts.